Geoblog.pl    babatikidido    Podróże    Maroko 2010 :)    .
2010
lip

Maroko
Maroko, Meknès

Wyruszamy na pociąg który odjeżdża z dworca głównego Fezu (jest to spory kawałek drogi od starego miasta) punktualnie o 11:50 i po 40 min jazdy super czystym i klimatyzowanym pociągiem wysiadamy w Meknes. Na głównym skrzyżowaniu łapiemy petit taxis (max. 3os.) i po chwili podziwiamy plac główny i jedną z bram Meknes. Tutejsza medyna i jej uliczki są dużo spokojniejsze niż w Fez. Aż nudno:)
Zaczynamy od zwiedzania Medresy Bu Inanijja, potem Muzeum Dar Dżamaji i docieramy pod Wielki Meczet. Tam zaczepia nas marokańczyk który razem z nami śmieje się z leżącego na środku uliczki kota którego każdy starannie omija, czy idzie pieszo, czy jedzie rowerem, motorem, osłem... Po paru wymianach zdań ów Pan zostaje naszym przewodnikiem oprowadzając nas po różnych zakamarkach medyny. Kolorowe, spokojne uliczki przenoszą nas w zupełnie inny świat. Dowiadujemy się że nie bez znaczenia jest tutejsza kolorystyka, a mianowicie: domy pomalowane na biało oznaczają, że są zamieszkiwane przez rodziny żydowskie, te na czerwono należą do Arabów, żółte do Berberów, a szare do Tuaregów, ludzi pustyni. Jeżeli w jednym domu mieszkają dwie różne rodziny albo małżeństwa mieszane domy są dwukolorowe. Sufi - wyznawcy jednego z nurtów mistycznych w islamie, mają pomalowane na zielono obramowania drzwi, poeci zaś na kolorowo. Zabiera nas też do części miasta gdzie mieszczą się różne "zakłady pracy". Wszyscy miło witają naszego przewodnika i bez problemu pozwalają fotografować, co nie jest taką prostą sztuką w Maroku. Na koniec odprowadza nas na postój taxsówek którymi docieramy na dworzec a potem do Fez. Eh, taki przewodnik to skarb :)

_______________

pociąg FEZ -> MEKNES klasa 2 - 20 Dh/os/w 1str
petit taxi (3-osobowa) - ok. 10 Dh
wszelkie wstępy: muzea, etc. - 10 Dh

babatikidido

Kamila i Jarek
zwiedzili 9% świata (18 państw)
Zasoby: 220 wpisów220 2 komentarze2 328 zdjęć328 0 plików multimedialnych0

Nasze podróżewięcej